Potrawa: ZAJĄC DUSZONY W CZERWONYM WINIE |
Składniki: Składniki: 1 miody zając 250 ml czerwonego wytrawnego wina 5 dag margaryny f 0 dag cebuli f 0 dag chudego wędzone-go boczku 2 łyżki mąki 2 dag mada sól pieprz mielona papryka. Zalewa: 250 ml octu 750 ml wody po 4-5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 2 listki laurowe po 5 dag selera marchwi i pietruszki 10 dag cebuli. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Oskórowanego i oczyszczonego zająca włożyć do emaliowanego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić na 2-3 dni do chłodnego miejsca (do + 7°C). Po wyjęciu zająca dobrze osączyć z zalewy, powycierać ściereczką, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i pozo-stawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Następnie oprószyć papryką i mąką, obsmażyć na rumiano na tłuszczu w patelni i całość przełożyć do brytfanny, dodać obraną i pokrajaną w kostkę cebulę, wlać wino i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Zająca wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, obłożyć cienkimi plasterkami boczku. Sos przetrzeć przez sito, polać mięso, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Z mąki i masła sporządzić zasmażkę, dodać do potrawy, doprawić do smaku solą i przyprawami i ponownie wstawić do piekarnika na dalsze 10-15 minut. Potrawę podawać z makaronem domowym, sałatką z cykorii, zieloną sałatą. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |