Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: CEBULE NADZIEWANE MIĘSEM Z ZAJĄCA
Składniki:
Składniki: 8-10 średniej wielkości cebul
25 dag mięsa duszonego lub pieczonego z zająca
1 jajko
10 dog masła lub margaryny
1 czerstwa bułka
200 ml wywaru lub 1/2 kostki rosołowej i 200 ml wody
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, opłukać i obgotować (10 min.) w osolonej wodzie, wyjąć, osuszyć z wody, wydrążyć. Część wydrążonej cebuli podsmażyć na połowie tłuszczu i zmielić przez maszynkę, zmielić również mięso, bulkę namoczoną i odciśniętą. Do tych składników dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę; gdyby była zbyt gęsta, dodać trochę wywaru lub rosołu sporządzonego z wody i kostki rosołowej. Przygotowanym nadzieniem napełnić wydrążone cebule i ułożyć je w naczyniu do zapiekania, podlać wywarem lub przygotowanym rosołem. Na każ-dej cebuli położyć kawałek masła, naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podawać z ziemniakami, dodatkiem zielonej sałaty, surówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"