Potrawa: ZAJĄC W ŻURKU |
Składniki: Składniki: przednia część zająca 20 dag ziemniaków 10 dag marchwi po 5 dag pietruszki selera i pora 2 ząbki czosnku 1 łyżka utartego chrzanu 1/2 litra zakwasu na żurek majeranek sól pieprz. Zalewa: 150 ml octu winnego 300 ml wody 20 dag cebuli 2 ząbki czosnku po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 2listki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z pokrajaną w plastry cebulą, octem i przyprawami. Ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć roztartym czosnkiem, włożyć do garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć, wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać umyte, oczyszczone i opłukane warzywa i gotować na małym ogniu. Miękkiego zająca wyjąć, wywar przecedzić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać jak frytki i gotować w przecedzonym wywarze z zająca. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wlać zakwas na żurek, włożyć mięso pokrojone w cienkie plasterki i cząstki, roztarty czosnek, chrzan, doprawić do smaku solą i majerankiem, chwilę pogotować. Do wielka-nocnego żurku można dodać trochę wędlin pokrojonych w paski, cząstki jajek ugotowanych na twardo, a zrezygnować z ziemniaków. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |