Potrawa: Pieczeń z jelenia lub sarny na święcone na zimno |
Składniki: Składniki: 1 kg mięsa bez kości jednolity zwarty kawałek z udźca lub łopatki 15 dog słoniny 5-10 dog tłuszczu do pieczenia (w tym 2 dog masła) sól pieprz zaprawa octowo przyprawowa: 300 ml octu 200 ml wody 10 ziaren ziela angielskiego 2-3 goździki 3-4 listki laurowe 5 ziaren jałowca 2 dog soli pół łyżeczki cukru. |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, osączyć z wody, zbić (pobić) tłuczkiem do mięsa, zdjąć błony. Przyprawy (z zaprawy) zmiażdżyć w moździerzu, wymieszać z solą, cukrem i dobrze natrzeć mięso. Do aluminiowanego garnka włożyć mięso, posypać pozostałymi z nacierania przyprawami, zalać wrzącym octem z wodą, ochłodzić, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. W tym czasie mięso parokrotnie obracać w zalewie, aby zamarynowało się równomiernie. Po wyjęciu mięso osączyć, naszpikować słupkami słoniny, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając na początku wodą, później wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjąć, ochłodzić, pokrajać w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przybrać śliwkami i gruszkami marynowanymi, zieloną sałatą, galaretą. Do pieczeni podać chrzan, masło i pieczywo. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |