Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z jelenia lub sarny na święcone na zimno
Składniki:
Składniki: 1 kg mięsa bez kości
jednolity
zwarty kawałek z udźca lub łopatki
15 dog słoniny
5-10 dog tłuszczu do pieczenia (w tym 2 dog masła)
sól
pieprz
zaprawa octowo przyprawowa: 300 ml octu
200 ml wody
10 ziaren ziela angielskiego
2-3 goździki
3-4 listki laurowe
5 ziaren jałowca
2 dog soli
pół łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, zbić (pobić) tłuczkiem do mięsa, zdjąć błony. Przyprawy (z zaprawy) zmiażdżyć w moździerzu, wymieszać z solą, cukrem i dobrze natrzeć mięso. Do aluminiowanego garnka włożyć mięso, posypać pozostałymi z nacierania przyprawami, zalać wrzącym octem z wodą, ochłodzić, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. W tym czasie mięso parokrotnie obracać w zalewie, aby zamarynowało się równomiernie. Po wyjęciu mięso osączyć, naszpikować słupkami słoniny, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając na początku wodą, później wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjąć, ochłodzić, pokrajać w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przybrać śliwkami i gruszkami marynowanymi, zieloną sałatą, galaretą. Do pieczeni podać chrzan, masło i pieczywo.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"