Potrawa: PIECZEŃ HUSARSKA Z JELENIA |
Składniki: Składniki: 80 dag z udźca jelenia (jednolity podłużny kawałek) 5 dag tłuszczu 2 dag mąki sól pieprz 1 szklanka wody. Nadzienie: 10 dag cebuli 6 dag bulki tartej lub chleba 3 dag masła (lub margaryny) sól pieprz. Zalewa: 200 ml octu winnego 400 ml wody po 5 dag marchewki pietruszki i selera 10 dag cebuli po parę ziaren ziela angielskiego jałowca i pieprzu 1-2listki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, usunąć ścięgna i błony, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i wstawić do chłodnego miejsca na parę godzin. Następnie oprószyć mąką i zrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron. Mięso razem z tłuszczem przełożyć do rondla dodać przegotowaną wodę i dusić do miękkości pod przykryciem. Przygotować nadzienie: cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Tartą bułkę lub tarty chleb utrzeć dokładnie z masłem i rozdrobnioną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Miękkie mięso wyjąć, wyporcjować w cienkie podwójne płaty, nie docinając do końca. Między dwa płaty włożyć nadzienie, docisnąć płaty do siebie, łącząc 2 płaty z nadzieniem w środku w jedną porcję. Pieczeń włożyć ponownie do rondla z sosem, w którym dusiła się, wstawić do podpieczenia w piekarniku, później sos doprawić do smaku (jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać zasmażkę sporządzoną z 1 łyżeczki mąki i zagotować). Pieczeń podawać z drążonymi ziemniakami, kaszą gryczaną, z dodatkiem czerwonej kapusty lub z surówkami sezonowymi. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |