Potrawa: ŚWIĄTECZNY ZAJĄC Z CHRZANEM I GRZYBAMI |
Składniki: Składniki: comber i udka z zająca 15-20 dag pieczarek 200 ml śmietany >-2 łyżki utartego chrzanu 1 łyżka mąki 5 dag słoniny 1 łyżka tłuszczu do smażenia 1 dag masła sól pieprz sok z cytryny cukier. Zalewa: 100 ml octu 300 ml wody 10 dag cebuli po 5 dag marchwi pietruszki i selera po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu >-2listki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki (cebulę w kostkę), obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć, wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Mięso wyjąć z zalewy, dobrze osączyć, naszpikować słupka-mi słoniny, obrumienić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla,. podlać przegotowaną wodą (około pół szklanki) i dusić pod przykryciem na ogniu około półtorej godziny. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć z wody, pokrajać w plasterki, obsmażyć na maśle i całość przełożyć do rondla z prawie miękkim mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i dalej dusić pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, podzielić na porcje, do sosu dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, utarty chrzan, zagotować, doprawić do smaku solą; pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem. Mięso włożyć do sosu, podgrzać i podawać z makaronem wstążkami, buraczkami zasmażany-mi, zieloną sałatą, cykora. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |