Potrawa: Steki z jelenia z pieczarkami |
Składniki: 600 g udźca 100 g chudego wędzonego boczku 250 g pieczarek 1 łyżka kaparów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru 2łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 1 kieliszek białego wina. |
Sposób przygotowania: Wyżyłowany, umyty udziec zalać mlekiem i zostawić na noc. Wyjąć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem, naszpikować cienkimi paskami boczku, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, oprószyć mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, skropić winem, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pokrojone w paseczki pieczarki i cebulę, lekko przesmażyć, dodać razem z kaparami do mięsa. Przecier pomidorowy wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać sól, pieprz, cukier, wlać resztę wina, wymieszać, dodać do steków, delikatnie wymieszać dusić pod przykryciem jeszcze 15 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |