Potrawa: Zając a la Hotel Monopol |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz 5 dag rodzynków 1 /4 szklanki koniaku 6--8 dag keczupu; sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszcz Rodzynki opłukać, namoczyć w koniaku, wymieszać z keczupem, obłożyć mięso, skropić tłuszczem, zawinąć w folię aluminiową i upiec Podawać z ziemniakami drążonymi, kalafiorem i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |