Potrawa: Zając a la Pompadour |
Składniki: comber wywar z warzyw 4 dag masła lub margaryny 4 dag mąki szklanka śmietanki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina żółtko 20 dag sera żółtego tłuszcz; sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogniu Z miękkiego mięsa usunąć kość Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić śmietanką wymieszaną z winem, szybko mieszając trzepaczką, chwilę pogotować i doprawi W przygotowanym sosie maczać kawałki mięsa, posypać startym serem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i zapiec Podawać z kluskami francuskimi i szparagami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |