Potrawa: Zając a la Radziwiłł |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz 10 dag ogórków kwaszonych 4 ugotowane suszone grzyby 5 dag szynki wędzonej 2 dag kaparów (niekoniecznie) I/Z szklanki śmietany: sól pieprz i przy prawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykrycie Ogórki obrać, pokrajać w paseczki razem z grzybami i szynką, dodać do mięsa pod koniec duszeni Miękkie mięso pokrajać na porcje Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i opłukanymi kaparami, zagotować, polać mięso, chwilę poddusić i doprawi Podawać z ziemniakami drążonymi, kapustą włoską z wody i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |