Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając a la Radziwiłł
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag ogórków kwaszonych 4 ugotowane suszone grzyby 5 dag szynki wędzonej 2 dag kaparów (niekoniecznie) I/Z szklanki śmietany:
sól
pieprz i przy prawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykrycie Ogórki obrać, pokrajać w paseczki razem z grzybami i szynką, dodać do mięsa pod koniec duszeni Miękkie mięso pokrajać na porcje Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i opłukanymi kaparami, zagotować, polać mięso, chwilę poddusić i doprawi Podawać z ziemniakami drążonymi, kapustą włoską z wody i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"