Potrawa: Zając „Klasztorny" |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa 10 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 15 dag pieczarek 1/2 szklanki śmietany wątróbka z zająca; sól pieprz i przyprawa myśliwska do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą; skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i zmieloną wątróbkę Miękkie m_ mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z kluskami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |