Potrawa: Zając „Moderne" |
Składniki: comber ocet owocowy 5 dag szynki wędzonej 4 dag mąki tłuszcz ino Madera 10 dag pieczarek 10 dag trufli 5 dag oliwek faszerowanych; sól pieprz gulka muszkatołowa miód naturalny i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać octem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami szynki, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki i trufle oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z oliwkami Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami drążonymi i kalafiorem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |