Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając „Moderne"
Składniki:
comber
ocet owocowy
5 dag szynki wędzonej
4 dag mąki
tłuszcz
ino Madera
10 dag pieczarek
10 dag trufli
5 dag oliwek faszerowanych; sól
pieprz
gulka muszkatołowa
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać octem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami szynki, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki i trufle oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z oliwkami Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami drążonymi i kalafiorem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"