Potrawa: Zając po balatońsku |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa 10 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 25 dag owoców papryki 2 dag koncentratu pomidorowego 4 dag groszku konserwowanego 3/4 szklanki śmietany Il4 szklanki czerwonego wytraconego wina; sól pieprz papryka mielona cukier i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z Naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z koncentratem pomidorowym, groszkiem, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i winem, po czym doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać sosem Podawać z ryżem i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |