Potrawa: Zając po bawarsku |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa 10 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli czerwone wytrawne wino 5 dag migdałów 4 dag przecieru z suszonych śliwek 2 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie należy mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przy-krycie Migdały sparzyć, obrać ze skórki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z przecierem, koncentratem pomidorowym oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody i doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać sosem Podawać z ryżem i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |