Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po berlińsku
Składniki:
uda
marynata do mięsa
4 dag mąki
tłuszcz
2 owoce ostrej papryki konserwowej
4 dag koncentratu pomidorowego
piwo jasne
1l2 szklanki śmietany; sól
pieprz i miód naturalny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, włożyć do marynaty i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać zmieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, skropić piwem i śmietaną, dusić na małym ogniu do miękkości i doprawi Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"