Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po cypryjsku
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
4 dag mąki
tłuszcz
15 dag cytryn
5 dag migdałów
1-2 żółtka
1/4 szklanki/ czerwonego wytrawnego wina; sól/
pieprz
cynamon i goździki do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cytryny obrać ze skórki, pokrajać w kostkę usuwając pestki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć z sosem, żółtkami i winem, doprawić, polać mięso i zapiec Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"