Potrawa: Zając po czesku |
Składniki: comber i uda 10 dag cebuli czerwone wytrawne wino 2 litry soku cytrynowego 4 dag koncentratu pomidorowego 2 dag mąki tłuszcz 4 dag piernika; sól pieprz tymianek ziele angielskie i liść laurowy do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, połączyć z winem, sokiem i koncentratem pomidorowym, polać i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Potem mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić przecedzoną marynatą i wodą, dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać starty piernik Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym soje Podawać z kluskami lub knedlami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |