Potrawa: Zając po marokańsku |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz 10 dag suszonych moreli szczypiorek 5 dag rodzynków; sól pieprz imbir curry cynamon i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, dodać umyte i namoczone morele, dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia włożyć posiekany szczypiorze Miękkie mięso po-krajać na porcja Sos przetrzeć, połączyć z opłukanymi rodzynkami, doprawić, polać mięso i dusić kilka minu Podawać z ryżem i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |