Potrawa: Zając po mieszczańsku |
Składniki: uda marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz śmietanka 5 dag orzechów włoskich bez łupin 2 jajka; sól pieprz i starta skórka cytrynowa do maku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić śmietanką i upiec Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i zetrze Miękkie mięso pokrajać na porcje Sos połączyć z orzechami i jajkami, doprawić, polać mięso i zapiec Podawać z ziemniakami i marchewką zasmażaną z groszkiem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |