Potrawa: Zając po myśliwsku |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa 10 dag słoniny wędzonej 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 3 dag suszonych grzybów 1/2 szklanki nalewki jałowcowej sól pieprz i przyprawa myśliwska do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę oraz umyte, namoczone i pokrajane w paseczki grzyby, skropić nalewką i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody i doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać sosem Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |