Potrawa: Zaląc po polsku |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa 10 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina po 8 dag cebuli selera i pietruszki 10 dag suszonych śliwek 15 dag cytryn; sól pieprz i cukier do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynaty i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie W połowie duszenia wlać wino, dodać oczyszczone, opłukane i rozdrobnione warzywa oraz umyte, namoczone śliwek Miękkie mięso pokroić na porcje Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę usuwając pestki, połączyć z przetartym sosem, doprawić, polać mięso i dusić kilka minu Podawać z ryżem i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |