Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zaląc po polsku
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
10 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
po 8 dag cebuli
selera i pietruszki
10 dag suszonych śliwek
15 dag cytryn; sól
pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynaty i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie W połowie duszenia wlać wino, dodać oczyszczone, opłukane i rozdrobnione warzywa oraz umyte, namoczone śliwek Miękkie mięso pokroić na porcje Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę usuwając pestki, połączyć z przetartym sosem, doprawić, polać mięso i dusić kilka minu Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"