Potrawa: Zając po poznańsku |
Składniki: comber mleko 2 dag maki tłuszcz 20 dag małych pieczarek 4 dag koncentratu pomidorowego -2 jajka 4 łyżki śmietany; sól pieprz czosnek i majeranek do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać w paseczki, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszcz Pieczarki oczyścić, opłukać, dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, jajkami, śmietaną i przyprawami, smażyć ciągle mieszając do chwili aż jaja się zetną, doprawić |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |