Potrawa: Zając po redaktorsku I |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa l0 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 15 dag owoców papryki 10 dag boczniaków 1/2 szklanki keczupu natka pietruszki koperek; sól pieprz i curry do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć i dodać do mięsa pud koniec duszenia razem z keczupem oraz pozo-stałą mąką wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem połączonym z posiekaną zielenin ', Podawać z ziemniakami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |