Potrawa: Zając po redaktorsku II |
Składniki: comber i uda marynata do mięsa 4 da 20 dag pieczarek 15 dag cebuli (dymki natka pietruszki; sól pieprz i przyprawa |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczyń osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć razem z obraną i opłukaną cebulą i dodać do mięsa pod koniec duszenia ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos połączyć z posiekaną natką, doprawić, polać mięso i chwilę jeszcze poddusi Podawać z ryżem i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |