Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po regencku
Składniki:
skoki
mleko
bite wytrawne wino
50 dag mąki
2 dag miodu naturalnego
4 dag drożdży
4 jajka
łyżeczka startej skórki cytrynowej
70 dag masła lub margaryny
25 dag pieczarek
IO dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać mlekiem i winem, posolić i ugotować Z miękkiego mięsa usunąć kości i pokrajać w paseczek Mąkę przesiać, połączyć z miodem roztartym z drożdżami, wywarem (szklanka), żółtkami, skórką cytrynową i stopionym masłem, rozbić w mikserze i pozostawić do wyrośnięci Wyrośnięte ciasto wymieszać z ubitą pianą z białek, przełożyć do płytkiej formy wysmarowanej tłuszczem i wyrównać powierzchni Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, połączyć z mięsem, doprawić, rozłożyć na przygotowanym cieście, posypać startym serem i upiec Podawać z czerwonym wytrawnym winem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"