Potrawa: Zając po regencku |
Składniki: skoki mleko bite wytrawne wino 50 dag mąki 2 dag miodu naturalnego 4 dag drożdży 4 jajka łyżeczka startej skórki cytrynowej 70 dag masła lub margaryny 25 dag pieczarek IO dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać mlekiem i winem, posolić i ugotować Z miękkiego mięsa usunąć kości i pokrajać w paseczek Mąkę przesiać, połączyć z miodem roztartym z drożdżami, wywarem (szklanka), żółtkami, skórką cytrynową i stopionym masłem, rozbić w mikserze i pozostawić do wyrośnięci Wyrośnięte ciasto wymieszać z ubitą pianą z białek, przełożyć do płytkiej formy wysmarowanej tłuszczem i wyrównać powierzchni Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, połączyć z mięsem, doprawić, rozłożyć na przygotowanym cieście, posypać startym serem i upiec Podawać z czerwonym wytrawnym winem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |