Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po serbsku
Składniki:
uda
marynata do mięsa
2 dag maki
tłuszcz
15 dag cebuli (dymki lub szalotki)
20 dag pomidorów
I /2 szklanki soku pomarańczowego
1 /2 szklanki śliwowicy; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną i opłukaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do mięsa pod koniec duszenia, wlać sok pomarańczowy i śliwowicę, doprawi Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"