Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po warmińsku
Składniki:
skoki 10dag boczku wędzonego
10dag cebuli
2 dag mąki
10 dag małych pieczarek
l0 dag parówek
szklanka czerwonego wytrawnego wina
4 dag przecieru z s ususzonych śliwek; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na kawałek Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę oraz posypane przyprawami i oprószone mąką mięso, zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać oczyszczone i umyte pieczarki, obrane z osłonki i pokrajane w plasterki parówki, wino i przecier, doprawi Podawać z kluskami i zasmażanymi buraczkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"