Potrawa: Filet z zająca po adwokacku |
Składniki: comber marynata do mięsa 10 dag słoniny tłuszcz 4 dag mąki 15 dag piecza-rek 15 dag wątróbki z drobiu lub zająca 10 dag keczupu; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje (po dwa kawałki), rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając kształt wydłużonego liści Potem naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami, i oprószyć częścią mąki, usmażyć z obu stron Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i usmaży Wątróbkę opłukać, obrać z błon, pokrajać w cienkie szerokie plastry, posypać pieprzem i oprószyć pozostałą mąką, usmażyć, dodać do filetów razem z pieczarkami, polać keczupem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z krokietami ziemniaczanymi, kalafiorem i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |