Potrawa: Filet z zająca po francusku |
Składniki: comber marynata do mięsa 10 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz 15 dag cebuli (dymki lub szalotki) 2 dag mada lub margaryny 2 dag mąki do zasmażki szklanka wywaru z mięsa 1/4 szklanki białego wytrawnego wina; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Filety przygotować i usmażyć jak w poprzednim przepisie Cebulę obrać, opłukać i usmaży Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką i zagotować Następnie połączyć z cebulą i winem, dodać do filetów, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ziemniakami, szparagami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |