Potrawa: Sznycel z zająca |
Składniki: comber marynata do mięsa 5 dag szynki wędzonej 2 jajka 2 łyżki keczupu łyżka czerwonego wytrawnego wina 2 dag mąki tłuszcz; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i formować sznycle ręką i nożem nadając im kształt prostokąt Szynkę pokrajać w paseczki, wymieszać z jajka-mi, keczupem i winem, doprawi Sznycle posypać przyprawami i oprószyć mąką, panierować w przygotowanych jajkach, kłaść na gorący tłuszcz, usmażyć z obu stron i dosmażyć n,, małym ogni Podawać z frytkami, zasmażanym szpinakiem i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |