Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy zawijane z zająca a la książę
Składniki:
comber
marynata do mięsa
15 dag pieczarek
tłuszcz
4 dag bułki
żółtko
natka pietruszki
4 dag mąki
5 dag suszonych moreli
I/2 szklanki białego wytrawnego wina; sól
pieprz i sok z cytryny do maku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje w cienkie szerokie plastry, po czym lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmaży Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zemleć razem z okrawkami z mięsa, wymieszać z pieczar-kami, żółtkiem i posiekaną natką, doprawić do smaku, rozłożyć na przygotowanym mięsie, zawinąć, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać umyte i namoczone morele i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać win Miękkie zrazy wyjąć z naczynia Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, chwilę pogotować, przetrzeć i doprawi Mięso włożyć do naczynia, polać sosem i dusić kilka minu Podawać z ryżem i sałatą zieloną 1?7
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"