Potrawa: Zrazy mielone z zająca po polsku |
Składniki: 30 dag mięsa bez kości (okrawki) 10 dag boczku surowego 5 dag bułki 8 dag cebuli 10 dag chrzanu tartego żółtko 2 dag rodzynków 2 dag mąki tłuszcz szklanka śmietany; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką oraz obraną i opłukaną cebulą, doprawić, podzielić na porcje i rozpłaszczy Chrzan połączyć z żółtkiem i opłukanymi rodzynkami, doprawić, rozłożyć na mięsie, formować kule, lekko spłaszczyć, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalać śmietaną; dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości i doprawi Podawać z ziemniakami:, zasmażanymi buraczkami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |