Potrawa: Rulon z zająca po Śląsku |
Składniki: 50 dag mięsa bez kości (okrawki) 20 dag tłustej wieprzowiny bez kości 10 dag bułki 1-2 jajka 10 dag sera żółtego 30 dag boczku wędzonego tłuszcz; sól pieprz majeranek i czosnek do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułek Następ-nie wymieszać z jajkami i startym serem, doprawić, formować wałek, który zawinąć w cienkie plastry boczku, obwiązać nitką, polać tłuszczem, zawinąć w folię aluminiową i upiec Po upieczeniu zdjąć folię, usunąć nitkę i pokrajać ukośnie na porcje Podawać z ziemniakami, chrzanem, sosami (według upodobania) i z surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |