Potrawa: Gulasz z zająca po Śląsku |
Składniki: 40 dag mięsa bez kości marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 4 dag migdałów lub orzechów włoskich bez łupin 2 dag suszonych grzybów 2-3 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Migdały lub orzechy sparzyć, obrać ze skórki Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z migdałami lub orzechami, koncentratem pomidorowym oraz pozo-stałą mąką wymieszaną z małą ilością wody i doprawić |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |