Potrawa: Pasztet z zająca |
Składniki: przodek serce wątróbka 25 dag boczku surowego 15 dag cielęciny (niekoniecznie) 15 dag cebuli tłuszcz 3-4 suszonych grzybów 15 dag bułki 2-3 jajka; sól pieprz gałka muszkatołowa liście laurowe ziele angielskie i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać na kawałki, podsmażyć razem z obraną, opłukaną i rozdrobnioną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać serce i wątróbek Z miękkiego mięsa usunąć kości, dodać pokrajaną bułkę oraz ugotowane grzyby, a także przyprawy i dusić kilka minu Po wystudzeniu zemleć 2-3 razy używając sita pasztetowego Następnie wymieszać z jajkami, doprawić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią lub pergaminem formy, wyrównać powierzchnię, przykryć pergaminem, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze o 60 minu Gotowy pasztet zapiec w gorącym piekarnik Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy, ułożyć na półmisku i udekorować |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |