Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąbki z zająca
Składniki:
główka kapusty białej
20 dag ryżu
10 dag cebuli
tłuszcz
20 dag mięsa bez kości
8 dag mąki
4 jajka
bułka tarta; sól
pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę obrać z uszkodzonych liści, pokukać, wyciąć głąb, włożyć do wrzącej j wody i ugotować na półtwardo Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, gotować o 10 minut, odcedzić i odsączy Cebulę drobno pokrajali:, usmażyć, połączyć z ryżem i zmielonym mięsem, doprawi Z liści kapusty ściąć grube nerwy, nałożyć nadzienie, zawinąć brzegi do środka, potem w rulonik, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi, zalać małą ilością wody i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Ugotowane gołąbki wyjąć z naczynia, osuszy oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i zrumienić ze wszystkich stron Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"