Potrawa: Gołąbki z zająca |
Składniki: główka kapusty białej 20 dag ryżu 10 dag cebuli tłuszcz 20 dag mięsa bez kości 8 dag mąki 4 jajka bułka tarta; sól pieprz i majeranek do smaku |
Sposób przygotowania: Kapustę obrać z uszkodzonych liści, pokukać, wyciąć głąb, włożyć do wrzącej j wody i ugotować na półtwardo Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, gotować o 10 minut, odcedzić i odsączy Cebulę drobno pokrajali:, usmażyć, połączyć z ryżem i zmielonym mięsem, doprawi Z liści kapusty ściąć grube nerwy, nałożyć nadzienie, zawinąć brzegi do środka, potem w rulonik, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi, zalać małą ilością wody i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Ugotowane gołąbki wyjąć z naczynia, osuszy oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i zrumienić ze wszystkich stron Podawać z ziemniakami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |