Potrawa: Tarłetetki z zająca |
Składniki: 40 dag ugotowanego mięsa z przodku 5 dag migdałów 2 owoce ostrej papryki konserwowej 4 łyżki-koniaku; ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła lub margaryny 2 żółtka 10 dag wiórków kokosowych; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Z mięsa usunąć kości, pokrajać w paseczki, połączyć ze sparzonymi, obranym ze skórki migdałami, zmieloną papryką i koniakiem, doprawi Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami, posolić, za-gnieść szybko ciasto i wstawić do chłodziarki na 30 minu Potem ciastem wylepić specjalne foremki, podpiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolo Następnie napełnić nadzieniem, posypać wiórkami kokosowymi i kupie Podawać z czerwonym winie |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |