Potrawa: Ziemniaki nadziewane mięsem z zająca |
Składniki: 8 dużych ziemniaków 15 dag pieczonego mięsa 5 dag śliwek z wina żółtko łyżka keczupu łyżka gęstej śmietany 10 dag sera żółtego 5 dag wiórków kokosowych; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, ściąć czubki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na półtwarda Wyjąć z naczynia posypać przyprawami Z mięsa usunąć kości, pokrajać w paseczki razem z wypestkowanymi śliwkami, wymieszać z żółtkiem, keczupem i śmietaną, doprawi Ziemniaki napełnić nadzieniem, posypać startym serem i wiórkami kokosowymi, upiec Podawać jako przystawkę z czerwonym winem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |