Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Serce jelenia
Składniki:
Serce
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
sól
pieprz
1 łyżeczka maje-ranku
sok z cytryny
2-3 łyżki rosołu
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte serce zalać mlekiem, zostawić na noc. Wy-jąć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, obsmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla, posolić, posypać pieprzem, majerankiem, skropić sokiem z cytryny i rosołem. Często przewracając dusić do miękkości. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ostrym tatarskim sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"