Potrawa: Zupa z czapli po obywatelsku |
Składniki: I 5 l wywaru z warzyw 80 dag czapli wątróbka z czapli 25 dag świeżych grzybów l5 dag cebuli (dymki lub szarotki) tłuszcz 1/2 szklanka śmietany 2 dag mąki; sól pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Miękkie mięso oddzielić od kości i pokrajać w paseczki Wątróbkę opłukać, pokrajać w paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi grzybami, usmażyć razem z opłukaną i obraną cebul Nas następnie połączyć z wywarem, mięsem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić Podawać z bułką pszenną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |