Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając w śmietanie
Składniki:
Comber i uda
2 szklanki maślanki
4 suszone grzyby
5-7 jagód ja-łowca
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
1 cebula
włoszczyzna
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól.
Sposób przygotowania:
Umyte mięso zająca ułożyć w kamiennym garnku, zalać 2 szklankami maślanki, przykryć, wynieść w chłodne miejsce na 2 dni (po jednym dniu zmienić maślankę i przekręcić zająca). Wyjąć z maślanki, osuszyć. Jarzyny zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Jałowiec, pieprz i ziele utłuc w moździerzu. Utłuczonymi korzeniami natrzeć zająca. Ułożyć go w garnku, obłożyć jarzynami i cebulą, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Mięso wyjąć z jarzyn, natrzeć solą, ułożyć w brytfannie, obłożyć plasterkami masła i pokrojonymi w cienkie paseczki, ugotowanymi grzybami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i wywarem z grzybów. Pod koniec pieczenia polać zająca śmietaną rozkłóconą z mąką i dusić jeszcze ok. 15 minut..
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"