Potrawa: Pieczeń z sarny św. Huberta |
Składniki: 1 5 kg udźca 1 szklanka mleka 20 g suszonych grzybów 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 200 g szynki 150 g tartego żółtego sera sok z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki 500 g makaronu. |
Sposób przygotowania: Wyżyłowane i umyte mięso zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Namoczone na noc grzyby zagotować, pokroić w paseczki. Mięso zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, dodać pokrojone grzyby i wywar z grzybów. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w ukośne plastry. Sos spod pieczeni doprawić śmietaną rozkłóconą z mąką. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć warstwę makaronu, następnie plastry mięsa zalać sosem, przykryć makaronem, posypać pokrojoną szynką i tartym żółtym serem, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 20 minut. Podawać z surówką z cykorii lub zieloną sałatą. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |