Potrawa: Gołąb po polsku |
Składniki: 4 gołębie 5 dag babki drożdżowej po 1 łyżce śmietany rumu i wiórków kokosowych 20 dag szynki wędzonej tłuszcz; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Babkę rozdrobnić, połączyć ze śmietaną, rumem i wiórkami kokosowymi, doprawić i napełnić wnętrze tusze Następnie związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami szynki, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu ułożyć gołębie na półmisku i polać doprawionym sosem podawać z ziemniakami drążonymi i marchewką z groszkiem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |