Potrawa: Gołąb po warszawsku |
Składniki: 4 gołębie 10 dag ugotowanego makaronu domowego 5 dag masła rakowego natka pietruszki 20 dag słoniny tłuszcz śmietana 2 jajka 10 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Makaron połączyć z masłem i posiekaną natką, doprawić i napełnić wnętrze tusze Następnie związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny; obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu gołębie ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z jajkami, oprószyć startym serem i zapiec Podawać z sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |