Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb po warszawsku
Składniki:
4 gołębie
10 dag ugotowanego makaronu domowego
5 dag masła rakowego
natka pietruszki
20 dag słoniny
tłuszcz
śmietana 2 jajka
10 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Makaron połączyć z masłem i posiekaną natką, doprawić i napełnić wnętrze tusze Następnie związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny; obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu gołębie ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z jajkami, oprószyć startym serem i zapiec Podawać z sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"