Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąbki z pieczarkami
Składniki:
4 gołąbki
20 dag słoniny
tłuszcz
3/4 szklanka
śmietany'
30 dag pieczarek
natka pietruszki; sól! i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietaną, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do tuszek pod koniec pieczeni Po upieczeniu tuszki ułożyć nu półmisku żaroodpornym, polać sosem wymieszanym z posiekaną natką i przyprawami, podgrzać Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"