Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Placuszki z gołębia po kapitańsku
Składniki:
2 gołębie
20 dag słoniny
tłuszcz
śmietanka
20 dag mąki wrocławskiej
I/2 butelki piwa jasnego
4 jajka
4 dag rodzynków; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
' Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chodnym miejscu na godzinę Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi piast-rami słoniny, obwiązać nitką, połać tłuszczem i upiec skrapiając śmietaną, potem wytworzonyta sosem Po upieczeniu tuszki wyjąć z naczynia, usunąć nitkę i kości, zemleć mięso razem ze słoniną, połączyć z sosem, przesianą mąką, piwem, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i ubitą pianą z białek, doprawi Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść małe placuszki i usmażyć z obu stron ;: Podawać zaraz po usmażeniu, najlepiej z czerwonym wytrawnym winem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"