Potrawa: Placuszki z gołębia po kapitańsku |
Składniki: 2 gołębie 20 dag słoniny tłuszcz śmietanka 20 dag mąki wrocławskiej I/2 butelki piwa jasnego 4 jajka 4 dag rodzynków; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: ' Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chodnym miejscu na godzinę Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi piast-rami słoniny, obwiązać nitką, połać tłuszczem i upiec skrapiając śmietaną, potem wytworzonyta sosem Po upieczeniu tuszki wyjąć z naczynia, usunąć nitkę i kości, zemleć mięso razem ze słoniną, połączyć z sosem, przesianą mąką, piwem, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i ubitą pianą z białek, doprawi Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść małe placuszki i usmażyć z obu stron ;: Podawać zaraz po usmażeniu, najlepiej z czerwonym wytrawnym winem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |