Potrawa: Gulasz pasteryzowany |
Składniki: 2 kg mięsa z dziczyzny tłuszcz 2 dag cebuli 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego; sól; kminek i papryka mielona do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć; _pokrajać w kostkę i lekko zrumieni Cebulę obrać, opłukać; pokrajać w kostkę, usmażyć połączyć z mięsem, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem na półtwardo, dodając; przypraw Następnie przełożyć do słoików typu twist i pasteryzować trzykrotnie w ciągu 3 dni Pierwszego nie pasteryzować w temperaturze o 95°Ć przez 40 minut; licząc od zagotowania się wody w kotle, drugiego dnia 25 minut; i ostatni raz także 25 minu Po wystudzeniu wynieść słoiki do czystej i chłodnej piwnicy |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |