Potrawa: Baleron z dzika |
Składniki: 2 kg karkówki beż kości 8 dag soli 1/4 łyżeczki saletry Il4 łyżeczki zmielonych przypraw (pieprz ziele angielskie) |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, natrzeć solą wymieszaną z saletrą i przyprawami, ułożyć w naczyniu kamionkowym, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 dni, często odwracają Następnie mięso wyjąć z naczynia, opłukać kilkakrotnie, osuszyć, zawinąć w błonę zdjętą z sadła, obwiązać szpagatem i wędzić w ciepłym dymie o temperaturze 25-40°C przez 2-3 dni Do wędzenia używać drewna bukowego lub dębowego lub olchowego Po wędzeniu włożyć baleron do wrzącej wody i gotować wolno o 90 mi-nu Ugotowany baleron studzić w wodzie, w której się gotował Kiełbasa litewska z dzika |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |