Potrawa: Pieczeń z jelenia po alzacku I |
Składniki: 60 dag udźca lub łopatki bez kości marynata do mięsa 8 dag boczku wędzonego 4 dag mąki tłuszcz Il2 szklanki śmietany 2 dag kaparów 2 dag rodzynków; sól pieprz ziele angielskie gałka muszkatołowa szafran i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami boczku, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia należy wlać śmietanę, wymieszaną z pozostałą mąką, dodać opłukane kapary i opłukane rodzynki oraz przyprawy i doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien i zalać sosem Podawać z kluskami, zasmażaną kapustą włoską i z surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |