Potrawa: Zając w sosie jarzynowym |
Składniki: Comber i uda 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 spore pomidory lub 1 łyżka przecieru 50 g słoniny 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki pół szklanki rosołu 4-5 ziarenek jałowca sól. Marynata: sok z cytryny pół szklanki wody 1 cebula po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy. |
Sposób przygotowania: Oczyszczonego z błon i umytego zająca ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, naszpikować słoniną, natrzeć solą. W rondlu stopić łyżkę masła, włożyć zająca, pokrojone w plasterki jarzyny oraz jałowiec. Dusić chwilę na dużym ogniu; następnie :zmniejszyć ogień, dodać pomidory, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, podlewając w miarę potrzeby przecedzoną marynatą. Miękkiego zająca wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, połączyć z sosem spod rająca, wymieszać, przetrzeć przez sito. Polać sosem, wstawić na kil-a minut do nagrzanego piekarnika. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |