Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając w sosie jarzynowym
Składniki:
Comber i uda
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 spore pomidory lub 1 łyżka przecieru
50 g słoniny
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
pół szklanki rosołu
4-5 ziarenek jałowca
sól. Marynata: sok z cytryny
pół szklanki wody
1 cebula
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
1 listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego z błon i umytego zająca ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, naszpikować słoniną, natrzeć solą. W rondlu stopić łyżkę masła, włożyć zająca, pokrojone w plasterki jarzyny oraz jałowiec. Dusić chwilę na dużym ogniu; następnie :zmniejszyć ogień, dodać pomidory, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, podlewając w miarę potrzeby przecedzoną marynatą. Miękkiego zająca wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, połączyć z sosem spod rająca, wymieszać, przetrzeć przez sito. Polać sosem, wstawić na kil-a minut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"